درمان درد ران، آرتروز هیپ، خشکی و سفتی و تورم در مفصل ران در فیزیوتراپی نسیم سلامت.
دریافت نوبت ارزیابی و مشاوره رایگان (همه روزه 8 الی 22)
02144758595
رزرو نوبت
درد بین مفصل ران و لگن، از جمله شایعترین عارضههایی میباشد که ممکناست به علل مختلفی ظاهر شود؛ پس موقعیت دقیق درد، در تشخیص درست بیماری برای پزشک بسیار هائز اهمیت است. با ایجاد این درد، عموما ممکناست افراد تصورکنند که نیاز به عمل جراحی، تعویض مفصل لگن یا ران دارند. اما در همهی موارد این چنین نیست و راهکارهای درمانی غیر جراحی نیز میتوانند به بهبود بسیاری از دردهای این مفصل کمککنند. درد ممکن است علتهای مختلفی داشتهباشد که از آسیبهای جزئی و ساده تا شکستگیهای حاد و شدید را شاملمیشود. بر خلاف تصور عموم درد ران در بسیاری از موارد با کمک فیزیوتراپی بهطور کامل بهبود مییابد و نیازی به جراحی و تعویض مفصل نخواهد بود. فیزیوتراپی نسیم سلامت، واقع در منطقه 22 تهران، با دارا بودن تمامی دستگاههای زیر و متخصصین مجرب در زمینه ماساژدرمانی و منوالتراپی، تا بهبودی کامل شما را همراهی میکند.
علل درد ران
آرتروز هیپ
بهطور کلی، آرتروز به معنی التهاب مفاصل است، که معمولا در طول زمان بهوجودآمده و به تدریج تشدید میشود. افراد مبتلا به آرتروز مفصل هیپ، عموما در راهرفتن، بالا و پایینرفتن از پلهها، پوشیدن کفش و جوراب و ایستادنهای طولانی دچار مشکل هستند.
دیسپلازی مفصل ران
مفصل ران یک مفصل گوی و کاسه است. اگر کاسهی مفصل ران نتواند بخش گوی مانند را بپوشاند، این عارضه بهوجودخواهدآمد. این عارضه در دختران شایعتر از پسران است و احتمال درگیر کردن پای چپ بیشتر از پای راست است. این بیماری عمدتا در نتیجهی دررفتگی مادرزادی مفصل ران حاصلمیشود.
تعویض مفصل ران
با افزایش سن و یا فعالیتهایی مانند جابهجایی اجسام سنگین و استفاده از پله در درازمدت، غضروف مفصل دچار ساییدگی و التهاب شده و درنتیجه سبب بروز آرتروز میشود. در موارد شدید ممکناست احتیاج به تعویض مفصل باشد. گاهی نیز شکستگی و دررفتگی مفصل هم عاملی است که گاها افراد را ناچار به تعویض مفصل خواهد کرد. در طی این جراحی، مفصل آسیبدیده و تحلیل رفته ران، با مفصل مصنوعی تعویض میشود که معمولا از جنس فلز و سرامیک است.
دررفتگی مفصل ران
مفصل ران یکی از بزرگترین مفاصل بدن است.ساختار آن به صورتی است که امکان تحمل وزن بدن و انجام حرکات مختلف را دارا میباشد. مفصل لگن از کنار هم قرار گرفتن دو استخوان تشکیل شده است.قسمت بالا یک حفره که به آن استابولومacetabulum میگویند ودر قسمت پایین یک گوی در درون کاسه قرار گرفته و به آن سر استخوان ران گفته میشود.در رفتگی ران یا لگن به معنای خارج شدن سر استخوان ران از حفره استابولوم میباشد.
علت در رفتگی مفصل ران
همانطور که در بالا اشاره شد مفصل ران به صورت گوی و کره ای شکل میباشد که این موضوع موجب حرکت آسان آن در جهات مختلف میگردد.شایعترین علت در رفتگی خلفی یا پشتی لگن تصادف اتوموبیل است.به این صورت که اتوموبیل در حال حرکت از جلو به مانعی برخورد کرده و متوقف شده است.
علائم دررفتگی
- درد شدید در ناحیه لگن که ممکن است به زانو ها و پاها کشیده شود.
- اختلال در راه رفتن و فشار به زانوها
- ضعف و کاهش توانایی حرکت دادن لگن
- احساس سوزش و گزگز در پاها که ممکن است موجب درگیری عصب سیاتیک نیز خواهدشد.
روش درمان
در ابتدا باید لگن را به محل اولیه خود بازگردانند سپس برای کاهش درد،التهاب،کاهش علائم حسی مانند گزگز و بی حسی،تقویت عضلات و کنترل علائم دررفتگی از فیزیوتراپی به همراه داروهای ضدالتهاب استفاده شود.
شکستگی مفصل ران
در این نوع شکستگی، قسمت استوانه مانند و میانی استخوان ران (فمور) شکستهمیشود. براثر عواملی مثل تصادف، سقوط، آسیبهای ورزشی یا تضعیف استخوان، ممکناست ساقهی استخوان دچار شکستگی شود. شکستگی استخوان، موجب درد شدیدی در بالای پا میشود که با علائمی مثل عدم توانایی حرکتدادن پا، تورم لگن، تغییر فرم پاها، هماتوم، اسپاسم عضلات ران یا بیحسی و سوزنسوزن شدن در ران بههمراه میباشد.
نکروز آوسکولار سر استخوان ران
در اثر اختلال و فقدان خونرسانی، به علل مختلفی مانند شکستگی، پوکی استخوان، مصرف برخی داروها و یا دلایل دیگر ایجادمیشود. ضعف خونرسانی، موجب تحلیل و سیاه شدن بافت استخوانی و به مرور زمان سبب ایجاد آرتروز در ناحیه میشود. نکروز آوسکولار میتواند در هر استخوانی ظاهرشود، اما شیوع آن در ناحیه سر استخوان ران بیشتر است.
روماتیسم ران و لگن
آرتریت روماتوئید مفصل لگن یا روماتیسم لگن، یک بیماری التهابی است که بر فضای داخلی کپسول مفصلی تاثیرمیگذارد و باعث تورم و دردناکشدن مفصل میشود. در روماتیسم، سیستم ایمنی به اشتباه، به مفصل لگن یا ران حملهمیکند و باعث ازبینرفتن غضروفهای این مفصل میشود. با نازکشدن غضروفها، استخوانها بر روی یکدیگر میسایند و باعث درد و محدودیت در حرکت میشوند.
علائم روماتیسم عبارتند از ضعف، احساس خستگی مداوم، تب و لرز، درد مبهم در عضلات و یک سری علائم اختصاصی که شامل متورم شدن مفصل لگن و ران، احساس خشکی و سفتی، درد شدید در ران و اختلال در راه رفتن میباشند.
بورسیت ران
این عارضه مربوط به التهاب کیسههای حاوی مایع بین دو تاندون یا بین یک تاندون و استخوان است که در نزدیک مفصل لگن یا ران هستند. بورسیت معمولا براثر استفاده بیشاز حد و حرکات مداوم تاندونها ایجاد میشود؛ همچنین عواملی مانند بالا رفتن سن، مشاغل سنگین و غعالیتهای ورزشی سخت، تروما (ضربه) و بیماریهای زمینهای مانند روماتیسم، نقرس و دیابت خطر ابتلا به بورسیت را افزایش میدهند.
علائم اختلالات مفصل ران
- درد بعد از ورزش شدید یا تعدادی جلسه ورزشی.
- تورم در محل مفصل ران.
- تغییر رنگ و دمای پوست ناحیه مفصل ران مانند کبودی، قرمزی و…
- خشکی و سفتی مفصل بعد از مدتی عدم تحرک.
- عدم توانایی راه رفتن پس از یک ضربه یا افتادن.
تشخیص درد ران
تشخیص علت دردهای مفاصل بر عهدهی پزشک است. پزشک با انجام بررسیهایی، میتواند علت دردها و عارضههای ایجاد شده را تشخیص، و نحوهی درمان آن را مشخص کند. برای تشخیص دردهای مفصل ران و لگن عموما پزشک از دو روش استفاده میکند. که عبارتند از معاینهی فیزیکی و روشهای تصویر برداری.
برای معاینهی فیزیکی، پزشک نحوهی راه رفتن بیمار، محدودههای حرکتی، لمس موضع درد و همهی علائم و نشانههای ظاهری آسیبدیدگی را بررسی میکند؛ و در تشخیص به وسیله روشهای تصویر برداری، رادیوگرافی مفصل ران و لگن، تصویر XRay، MRI، و سیتیاسکن بیمار مورد بررسی قرار میگیرد.
درمان درد ران
راههای متفاوتی برای درمان درد مفصل ران و بازگرداندن بیمار به فعالیتهای روزانه خود وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد.
دارو
پزشک ممکن است برای کاهش درد مفصل، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی قوی تجویز کند.
تزریق
اگر بلافاصله بعد از تزریق بیحسی در موضع درد از بین برود، پزشک مطمئن میشود که منشا درد مفصل ران است. اما اگر این درد از بین نرفت لازم است بررسیهای بیشتری انجام شود. در تزریقات درون مفصلی، تزریق مستقیم کورتیزون به درون مفصل ران میتواند باعث رهایی بیمار از این درد شود؛ که به کمک امواج فراصوت و بسیار دقیق انجام میگیرد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست میتواند با انجام تکنیکها و تمرینات درمانی، در جلوگیری از پیشرفت عارضه، بهبود و حفظ تحرک لگن تاثیراتی مثبت اعمال کند. فیزیوتراپیست همچنین الگوی صحیح راه رفتن، استفاده صحیح از مفصل ران و نیز شیوهی صحیح خود مراقبتیها (مانند استفاده درست از عصا و واکر) را در صورت نیاز، به بیمار آموزش خواهد داد.
اولتراسوندتراپی
امواج فراصوتی، از سطح پوست به ناحیه ران پا وبافتهای اطراف آن ارسال شده و با تولید گرما، خاصیت کششی و ارتجاعی بافتهایی مانند رباطها، تاندونها و بافتهای زخم را افزایش میدهد. همچنین تولید گرما با کاهش درد و گرفتگی به روند درمان سرعت میبخشد.
لیزرتراپی
پرتوهای لیزر از سطح پوست به بافتهای اطراف ران ارسال شده و با افزایش جریان خون، سلولها تحریک شده و التهاب را کاهش میدهد. لیزرتراپی فقط به صورت مسکن عمل نمیکند بلکه به درمان بافت آسیبدیده میپردازد.
تحریک الکتریکی عصب (TENS)
یکی از روشهای فیزیوتراپی است که با تحریک الکتریکی، اعصاب حسی دریچه درد را تحریک کرده و تا حدی درد وابسته به عارضه درد ران پا را کاهش میدهد.
ماساژدرمانی
در مواردی مانند کشیدگی یا کوفتگی و فقط در شرایطی که مرحله حاد علائم سپری شده باشد، میتوان از ماساژهای ورزشی برای عضلات ران استفادهنمود.
عمل جراحی
برخی آسیبهای ناحیهی لگن ممکن است برای درمان احتیاج به عمل جراحی به منظور ترمیم یا تعویض مفصل لگن و یا ران داشته باشند. 90 درصد مواقع عملهای جراحی تعویض مفصل موفقیتآمیز خواهند بود. اما نکتهی قابل توجه انجام بهموقع، مداوم و اصولی توصیههای پزشک در دوره نقاهت میباشد. راهکارهای موجود شامل دورهی توانبخشی فیزیوتراپی، بعد از جراحی و انجام صحیح تمرینات درمانی میباشد که طول بهبودی فرد را پس از عمل به حداقل میرساند.