درد در ناحیهی توراسیک یا به اصطلاح پشت نسبت به دیگر نواحی ستون فقرات کمتر شایع است، اما گاهی اوقات ممکن است عارضهای ایجاد شود که نواحی کتف تا انتهای دندهها را بهطور متغیر درگیر کند. دردهای این ناحیه به دلیل ماهیت متحرک این بخش بسیار آزاردهنده هستند. در ادامه به شایعترین علل دردهای ناحیهی توراسیک و نحوهی درمان پآنها با فیزیوتراپی میپردازیم.
مرکز فیزیوتراپی نسیم سلامت واقع در دهکده المپیک، با دارا بودن اتاق تمریندرمانی مجزا، مجهز به بهترین دستگاهها و مراقبت کامل متخصصین، تا بهبودی کامل در کنار شماست.
تنگی کانال نخاعی ستون فقرات سینهای
این اختلال زمانی رخ میدهد که طناب نخاعی یا اعصاب نخاعی به دلیل باریک شدن کانال ستون فقرات تحت فشار قرار میگیرند، معمولا این عارضه در ناحیه پشت قفسه سینه ایجاد میشود. هنگامی که بیمار دچار فشردگی اعصاب نخاعی شود، در موارد خفیف درد کم و در موارد شدید درد زیادی را احساس میکند.
زمانی که ستون فقرات دچار افزایش قوس غیر طبیعی در ناحیه توراسیک میشود، کیفوز یا گوژ پشتی رخ میدهد. کیفوز انواع مختلفی دارد مانند کیفوز مادرزادی، کیفوز عصبی عضلانی، کیفوز شوئرمن و… . از علاعم این بیماری میتوان خمیدگی پشت بدن، خستگی، دشواری در تنفس، درد و سفتی در ستون فقرات را نام بردکه این بیماری در خانمها بیشتر از آقایان رخ میدهد. در موارد حاد و شدید که خمیدگی بیشتر از75 درجه باشد، برای درمان نیاز به عمل جراحی میباشد.
اسکولیوز
ستون فقرات در حالت طبیعی دارای انحنا است، ولی اگر مهره دارای انحنای غیرطبیعی و بدشکلی به سمت چپ و راست شوند این عارضه بروز میکند. علت این بیماری را میتوان تخریب دیسک، شکستگی و پوکی استخوان نام برد. اسکولیوز ممکن است برگشتپذیر و برگشتناپذیر باشد. در حالت برگشتپذیر ستون فقرات خاصیت انعطافپذیری خود را حفظ کرده ولی در حالت برگشت ناپذیر این خاصیت را از دست داده، وبیمار در هر وضعیتی انحراف ستون مهرههایش از بین نمیرود.
پارگی یا بیرونزدگی دیسک توراسیک
بین دو مهرهای که بر روی هم قرار دارند، دیسک وجود دارد که از وارد شدن ضربات شدید به مهرهها جلوگیری میکند. با وارد شدن فشار شدید احتمال پارگی دیسکها وجود دارد که عواملی مانند انجام حرکات ورزشی سنگین، تصادف وسقوط از ارتفاع ازجمله دلایلی هستند که پارگی دیسک را ایجاد میکنند. پارگی دیسک در ناحیه توراسیک نادرترین و در عین حال خطرناک ترین محل پارگی دیسک در ستون فقرات میباشد.
آرتروز ستون فقرات توراسیک
آرتروز ستون فقرات پدیدهای شایع در میان سالمندان بوده که ناشی از تخریب غضروف مفاصل پشت ستون فقرات و تحلیل دیسکهای بین مهرهای است. علل مختلفی در بروز آرتروز نقش دارند، ازجمله سن، وراثت و آسیب ناشی از تصادف یا ورزش. علائم آن نیز شامل بدشکلی ستون فقرات، محدودیت حرکتی، خشکی و دردهای مکرر، آسیبهای عصبی و کرختی یا بیحسی میباشد.
سایر علل درد در ناحیه ستون فقرات پشتی
- پوکی استخوان
- اسپاسم عضلات ناحیه ستون فقرات پشتی
- درد انتشاری از احشا شکمی به سمت ستون فقرات پشتی
- ضعف عضلات ناحیه ستون فقرات
- شکستگی مهرهها
- فشار بر روی اعصاب ناحیه ستون فقرات پشتی
- کشیدگی رباطها و تاندونهای موجود در ناحیه
- بیماریهای روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید
علائم اختلالات ناحیه توراسیک
- احساس خشکی و سفتی در ناحیهی پشت
- دردهای انتشاری به گردن و شانهها
- ناتوانی و احساس ضعف در اندامهای فوقانی
- حساسیت به لمس
- افزایش درد هنگام سرفه یا عطسه کردن
- اسپاسم عضلات پشت، قفسه سینه و شکم
تشخیص علت درد ناحیه توراسیک
پزشک متخصص روند تشخیص را با شرح حال دقیق بیمار و معاینهی فیزیکی شروع میکند. او از بیمار در خصوص سابقهی آسیب یا ضربه در محل درد، زمان دقیق شروع درد و همچنین محل دقیق، نوع و شدت درد از بیمار سوال میپرسد. اگر تشخیص پزشک به آسیبهای جزئی نباشد، او از آزمایشهای تشخیصی برای تایید نهایی استفاده خواهد کرد که اطلاعات بیشتری در اختیار پزشک قرار میدهند. این تستها شامل تصویربرداری با اشعه ایکس، MRI، سیتیاسکن و میوگرافی میباشند.
درمان درد ناحیه توراسیک
درمانهای متعددی برای درمان دردهای ناحیه توراسیک، بسته به نوع و علت عارضه وجود دارد که برخی از آنها ساده و غیرتهاجمی و برخی پیچیده و تهاجمیتر میباشند. در ادامه به توضیح مختصری از این درمانها میپردازیم.
در مراحل اولیه که بیمار درد شدیدی ندارد، بکار گیری برخی اقدامات خودمراقبتی مثل تنظیم وضعیت مناسب بدن با استفاده از بریسهای مخصوص و استفاده از روشهای گرمادرمانی و سرما درمانی، در تخفیف درد موثر خواهند بود.
همچنین دوری از فعالیتهای سنگین و تشدید کنندهی درد، تا حد زیادی مفید خواهند بود.
دارودرمانی
در یکسری موارد ممکن است به تشخیص پزشک، نیاز به استفاده از انواع مختلفی از داروها مانند مسکنها، شل کنندهی عضلانی و یا ضدالتهابهای غیراستروئیدی باشد.
تزریقات
گاهی پزشک تزریقات کورتیکواستروئیدها را برای بیمار تجویز میکند. این تزریقات علیرغم عوارض جانبی که با خود به همراه دارند، تاثیرات ضددرد و التهابی زودبازدهی دارند.
فیزیوتراپی توراسیک
مدالیتهها و تکنیکهایی که در فیزیوتراپی توراسیک بکار میروند، میتوانند به بهبود شرایط بیمار کمک کنند. فیزیوتراپیست حرفهای با معاینهی کامل ستون فقرات و ارزیابی میزان قدرت، تعادل و انعطافپذیری فرد برنامهی درمانی مناسب فرد را برای او درنظر میگیرد. این برنامهی درمانی که در فیزیوتراپی توراسیک در نظر گرفته میشود، شامل بکارگیری خدماتی چون
لیزرتراپی،
تکارتراپی،
مگنت تراپی،
سوزن خشک، استفاده از تکنیکهای درمانی دستی و تمرینات و حرکات ورزشی به منظور تقویت عضلات و بازیابی دامنه حرکتی و بهبود توان و استقامت ستون فقرات میباشد.
تمرینات و حرکات ورزشی مفید برای بهبود درد ناحیه توراسیک
پیادهروی
بیرونزدگی دیسک توراسیک، یک عارضه دردناک است و ممکناست فعالیتهای روزانه شما را محدودکند. در این صورت، بعد از تمامشدن دوره استراحت و کاهش درد باید شروع به راه رفتن کنید تا از ضعیف شدن بدن پیشگیری شود. پیادهروی روزانه سرعت بهبود درد توراسیک را افزایشمیدهد.
دوچرخهسواری
افزایش انعطافپذیری بدن در بهبود بیرونزدگی توراسیک نقش بسزایی دارد. دوچرخهسواری با دوچرخه ثابت یک روش موثر برای افزایش گردش خون، بالا بردن سطح انعطافپذیری بدن و در نتیجه، سرعت بخشیدن به بهبود دیسک توراسیک میباشد. هنگام ورزش کردن با دوچرخه ثابت، زمان و سطح ورزش خود را به تدریج افزایشدهید و از فشارآوردن به بدن خودداریکنید. برخی پزشکان ترجیحمیدهند که بیمار در مراکز فیزیوتراپی و تحت نظر فیزیوتراپیست به انجام تمرینات بپردازد.
تمرینات مخصوص عضلات مرکزی بدن
یک سری از تمرینات ورزشی مخصوص عضلات پا و شکم مانند: حرکات اسکات یا کرانچ شکمی به افزایش پایداری ستونفقرات و کاهش درد ناشی از بیرونزدگی توراسیک کمکمیکند. به طور کلی هر نوع ورزشی که به افزایش انعطاف بدن بینجامد، برای بهبود این عارضه مفید است.
جراحی
در مشکلات ناحیهی توراسیک جراحی به ندرت و در موارد نادر تجویز میشود. برای مثال در مواردی که انحراف ستون فقرات شدید باشد یا در مواقعی که فتق دیسک منجر به درد غیر قابل تحمل و نقص عصبی پیشرونده شده باشد.