سیستم عصبی شامل شبکهای پیچیده از اعصاب و ریشههای عصبی میباشد که بین اعضای مختلف بدن هماهنگی ایجاد کرده و فعالیتهای بدن را تنظیم میکند. به طور کلی سیستم عصبی شامل دو بخش مرکزی و محیطی میباشد که ممکن است در اثر بیماری خاص و یا یک آسیب در بخشهای مختلف هر کدام از این دو بخش، به نوعی عملکرد طبیعی بدن دچار اختلال و مشکل شود. این آسیبها ممکن است مادرزادی، عفونی، متابولیسمی ،فرسایشییا در اثر مسمومیتها ترما، اختلالات عروقی و یا کمبود ویتامینها و موارد معدنی باشد. هر کدام از این آسیبها میتوانند به نوعی مستقیم یا غیر مستقیم بر ارگانهای اصلی بدن مانند قلب، کلیه، ریهها، و کبد اثر بگذارد و اختلالاتی برای بدن ایجاد کنند.
بیماریهای سیستم عصبی
- بیماریهای فرسایشی مثل ام اس MS، بیماری ALS، پارکینسون، هانتینگتون و آلزایمر
- بیماریهای عروقی مثل سکته مغزی، سکته ایسکمیک گذرا، خونریزی زیر نکبوتیه و یا در غشای مغزی
- عفونتها مانند مننژیت، انسفالیت و عفونت در اطراف طناب نخاعی
- اختلالات عملکردی (مانند صرع، سرگیجه و دردهای عصبی)
- اختلالات ساختاری( مانند ضربه مغزی، ضایعات و تودههای مغزی یا نخاعی، فلج بل و سندرم تونل کارپال)
هر کدام از بیماریها و اختلالات سیستم عصبی با علائم مختلفی برای فرد همراه هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم داشت.
علائم مشکلات سیستم عصبی
- خشک شدن عضلات بدن و مشکل در حرکت
- ازدستدادن حافظه
- تحلیل رفتن عضلات بدن
- اختلال در توانایی ذهن و ازدستدادن حافظه و اختلالات گفتاری
- سردردهای ناگهانی گذرا و یا مداوم و مزمن
- احساس گزگز و مورمور شدن بدن و اختلالات حسی
- ضعف عضلانی شدید و از دست دادن قدرت عضلانی
- دوبینی و یا از دست دادن ناگهانی بینایی
- تشنج و لرزش بدن
- دردهای عمقی و انتشاری در کمر و پاها و دیگر قسمتهای بدن
البته در نظر داشتهباشید داشتن هر یک از علائم ذکرشده صرفا دلیل بر وجود بیماریهای سیستم نیست و میتواند دلایل دیگری نیز داشتهباشد که برای تشخیص بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص برای تشخیص دقیق بیماری ممکن است از تستهای تشخیص متفاوتی بهره ببرد که مهمترین آنها عبارتند از سیتیاسکن، ام ارای MRI، نوار مغزی EE6، آنژیوگرافی، نوروسونوگرافی، توموگرافی PET، تستهای تشخیص عملکرد الکتریکی و آزمایش مایع مغزی نخاعی.
روشهایی که در درمان بیماریهای سیستم عصبی بهکار گرفتهمیشوند بسیار متنوع هستند. دارو درمانی به بیمار کمک میکند که بهتر بتواند علائم بیماری را کنترل کند. در ادامه ممکن است نیاز باشد از روشهای درمانی دیگری به عنوان مکمل درمان دارویی . یا بهبود عوارض جانبی بیماری در روند توانبخشی نیر قرار بگیرد تا عملکردهای طبیعی بدن خود را دوباره به دست آورد. معرفی بیمار به مراکز توانبخشی یک نشانهی امیدوار کننده برای فرد است و نشان میدهد بیمار شانس بهبودی را دارد. دوره توانبخشی برای بیمار شامل انجام درمان فیزیوتراپی تحت نظر فیزیوتراپیست مجرب به منظور کنترل برخی علائم و بازیابی عملکردهای حرکتی بدن و کاهش و بهبود دردها میباشد، همچنین ایجاد تغییراتی در سبک زندگی برای پیشگیری یا کم کردن عوارض بیماری و تاثیرات آن.
فیزیوتراپی در شهرک گلستان